пятница, 5 сентября 2008 г.

вода

Організм людини на 60% складається з води. Щодня людині життєво необхідно випити півтора літри рідини. За своє життя чоловік в середньому випиває 75 тонн води. А в жарку погоду будь-який з нас може померти від обезводнення всього за декілька годинників. Прочитавши ці загальновизнані факти, не складно зрозуміти наскільки важливу роль грає вода в нашому житті. В той же час, приходиш в жах від якості тієї води, яка тече з наших кранів. Так яку ж воду слід пити, аби не лише не нашкодити собі, але і поліпшити здоров'я. Спробуємо розібратися.

Водопровідна вода

Водопроводная водаВи, напевно, звертали увагу на кількість накипу в чайнику. Хоч раз відчули запах вогкості, витікаючий від води з крану. І, швидше за все, не раз замість прозорої води виявляли сіро-білу каламутну рідину. Не будучи академіком, можна зробити однозначний вивід: пити таку воду не можна!
Але що ми робимо за старою звичкою – кип'ятимо таку воду, сподіваючись, що виженемо з неї все зло таким елементарним способом. Виявляється, водопровідну воду не можна пити навіть після кип'ячення. Вона містить всілякі бактерії, віруси, солі важких металів, хлор. І це далеко не весь список. Так от, при кип'яченні хлор в результаті реакції з органічними речовинами утворює речовини, сприяючі розвитку злоякісних утворень; деякі бактерії гинуть лише після 30 хвилин кип'ячення (гепатит А); а що містяться у воді солі важких металів і інші забрудники після кип'ячення нікуди не подінуться. Мірсоветов розраховує на те, що прочитавши ці рядки, ви зрозумієте, що пити водопровідну воду украй небажано.

Вода, прошедшая фільтрацію

Фильтр для водыЙдеться про воді, відфільтрованій недорогим «домашнім» фільтром. Використання оного не повністю, але вирішує проблему очищення води. Такі фільтри в більшості своїй вугільні. Вони очищають воду лише від декількох видів забруднень і майже безсилі в боротьбі з мікробами. Плюсом є те, що вугільний фільтр поглинає з'єднання хлору. Вода стає чистішою і приємнішою на смак, а також позбавлена від небезпечного канцерогену. Якщо ви вирішили все-таки скористатися таким приладом – будьте пильні і не пропустите момент заміни частині, що фільтрує. Інакше, фільтр стане не очисником води, а джерелом її зараження.
Якщо у вашому регіоні головною проблемою є підвищений вміст солей у воді – скористайтеся мембранним фільтром. Вони не дешеві, але якщо ви купите такий фільтр вськладчину з сусідами – вирішите насущну проблему. Детальніше про побутові системи очищення Мірсоветов пропонує взнати із статті «Вибір фільтру для очищення води
Фільтрація за допомогою промислового фільтру якісніша. Вода проходіт 5-7 рівнів очищення, але повністю демінералізується. Тому користі нашому організму не приносить. Ідеальним варіантом є очищення з подальшим збагаченням води. По такій методиці і працюють заводи по виробництву бутілізірованной води.
Про народні способи очищення. Можливо, декілька століть назад очищення води за допомогою срібної ложки і була дієвою. Ось тільки при нинішньому забрудненні грунту і підземних вод це навряд чи допоможе. Існує ще думка, що якщо додати 10-15 гр водохресної «освяченої» води на 10 літрів звичайною і перемішати, то така вода стає цілющою і дуже корисною.

Артезіанська вода

Артезианская вода считается наиболее чистой, так как защищена от проникновения вредных веществ водоупорными слоями грунта Це вода з артезіанської свердловини. Вважається найбільш чистою, оскільки захищена від проникнення шкідливих речовин водотривкими шарами грунту. Буріння такої свердловини – ідеальний варіант для постачання водою будинку або дачі. Свердловина довговічна, вода чиста, кількість майже не обмежена. Але все на цьому світі відносно. Склад води визначений періодом формування пласта (вода так і називається – древня), і його не взнаєш без лабораторного дослідження.
У містах артезіанська вода доступна в бюветах. Це система, що дозволяє виводити воду на поверхню зі свердловини, проходя попереднє очищення, як правило, з надземними спорудами для зручності користування джерелом. Бювети існують в багатьох містах, але не всі обслуговуються належним чином, майже безконтрольні. Тобто небезпека вживання такої води існує, тому додатково очищати бажано і таку воду.
На заводах артезіанську воду бутілізіруют, також заздалегідь пропустивши її через систему фільтрів.

Мінеральна вода

Минеральная вода Природна або штучна вода, в якій перевищений вміст тих або інших мікроелементів або солей. Вона не має запаху, не містить фарбників і цукру, прекрасно угамовує спрагу. Таку воду варто вживати безпосередньо з джерел.
Але сучасні технології дозволяють бутілізіровать її. Звернете увагу на етикетку такої води – пити мінеральну воду в необмежених кількостях можна лише, якщо вміст соли не більше 1 г на літр. Така вода називається мінеральна їдальня. А ось вода з середнім (1-10 г на літр, лікувальна їдальня) і високим (тобто понад 10 г на літр, лікувальна) вмістом солей не рекомендується для частого вживання. Її використовують для профілактики і лікування багатьох захворювань. І подібні курси лікування краще проходіть під спостереженням лікарки або згідно з його рекомендаціями.
Інформацію про вміст солей у воді можна знайти на упаковці, зазвичай це позначається як «загальна мінералізація» або «осад при 180 градусах».

Яку ж воду пити?

Какую же воду пить?Отже, яку ж воду можна пити без побоювання за своє здоров'я? Перше, що необхідно зробити при виборі води – поглянути на етикетку. Шукаємо параметр «загальна мінералізація». Питною вважається вода з мінералізацією менше 1 г на літр. Якщо цей показник перевищує 1 г на літр – те ви маєте справу з водою мінеральної їдальні. Мірсоветов ще раз звертає увагу на слово «їдальня». Лише така вода (з вмістом солей менше 1 г на літр рекомендується для постійного вживання). У будь-якому випадку при виборі віддавайте перевагу широко відомим маркам. Якщо ж на пляшці з водою немає жодних даних про загальну мінералізацію або виробника, у жодному випадку не купуйте її.
Яку воду можна пити ще? Артезіанську їдальню (!), тобто очищену від грязі і шкідливих домішок.
Якщо ж говорити про те, якому вигляду побутового очищення води віддати перевагу, то краще всього придбати систему очищення з мембранним фільтром. Бажано, звичайно, не поскупитися і купити прилад з фільтром-мінералізатором. Це дозволить вам пити не лише очищену воду, але і воду, збагачену корисними мінеральними речовинами в потрібній організму концентрації.

Раді з вживання води

Какую воду стоит пить
  1. Особливо ретельно потрібно личити до вибору води майбутнім мамам, адже вони відповідають і за здоров'я маляти, що ще не народилося.
  2. Небажано пити мінеральну воду без попередньої консультації з лікаркою людям з хворобами серця і органів травлення.
  3. Напої з льодом наводять до проблем з травленням, тепла вода стимулює газоутворення. Тому пити можна воду кімнатної температури, помірно теплу, навіть не дивлячись на жару.
  4. Якщо ви віддаєте перевагу воді з пляшки – почастіше міняйте її марку. Так ви витягуватимете максимум користі з кожного виду води.
  5. Як це не звучить дико – пити потрібно лише свіжу воду. Якщо це розлита і запечатана в пляшках вода, термін придатності вказується на упаковці (як правило, від 3 до 18 місяців в пластикових пляшках, до 24 місяців – у скляних). У відкритому вигляді вода зберігається не більше 3 діб, після її рекомендується прокип'ятити.
  6. Вранці перед їдою випийте стакан води. Таким чином, ви не лише сприяєте виведенню шлаків, але і з'їсте менше, ніж позбавите організм від зайвих калорій.
Трохи містики. Багатьма ученими активно розвивається теорія, яка доводить, що вода має власну пам'ять. Простіше кажучи, з її допомогою можна і вилікувати і убити. Як в старій казці – буває «жива» і «мертва» вода. Притому таку «пам'ять» воді можна задати. Будь-яке слово, сказане з гнівом, «заряджає» воду негативними емоціями і здатне привести до захворювань. І навпаки, побажання добра, звернене до води, може вилікувати людину, яка її вип'є. Хочете – вірте, хочете – ні.
Визначайтеся, яку воду віддати перевазі і остерігайтеся підробок – за статистикою на ринку України і Росії близько 20% фальсифікату. Уважно ознакамлівайтесь з вмістом етикетки (на жаль, не все і не завжди написане там – правда) і купуйте воду в аптеках або централізованих місцях продажів. Не економте на здоров'ї – пийте якісну воду!

Комментариев нет: